Passie voor biologie

TW 2015
Lien Gyselinck, nog steeds een gepassioneerd studente.

Altijd al was het antwoord ‘biologie’

Lien Gyselynck, nog steeds een gepassioneerd studente.


Vaak blik ik nog eens terug op mijn tijd in de Maricolen. Op 12-jarige leeftijd weet je dikwijls nog niet echt welke weg je wil inslaan omdat er zoveel mogelijkheden zijn, maar voor mij was de keuze snel gemaakt. Al van kleins af aan was ik geïnteresseerd in het leven, de natuur, dieren en planten, dus startte ik vastberaden in de richting Techniek-wetenschappen. Daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad. Naast mijn interesse in biologie nam ook de algemene interesse in wetenschappen toe. Toch waren er twee vakken waarbij het minder vlot verliep, namelijk wiskunde en fysica. Ik herinner me nog goed hoe ik voor deze vakken altijd met de hakken over de sloot slaagde. Maar moeilijk gaat ook. Bij het terugkijken vind ik zeker dat de aanpak waarbij theorie gecombineerd wordt met praktijk een grote meerwaarde is en niet enkel leuk is omdat je dan minder les ”lijkt” te hebben. Zo leer je al vroeg je plan trekken, hoe je in een labo moet werken, dat je zeer goed moet weten waar je mee bezig bent en de protocollen moet lezen. In dit laatste heb ik mijn lesje zeker geleerd. 

Daarnaast volgden we de algemene vakken samen met leerlingen architectuur. Achteraf gezien vind ik dit niet enkel goed om meer vrienden te maken, maar het verruimt ook je blik, je beseft dat niet enkel wetenschappen tellen. Met veel bewondering keek ik altijd op naar hun maquettes en nu ben ik nog steeds onder de indruk als ik hun werk zie. Naast de boeiende lessen die de leerkrachten gaven, voelde ik ook dat er totaal geen kloof was om hen te benaderen. Bovenop het warme gevoel dat ik krijg bij het terugblikken op mijn tijd aan de Maricolen, heb ik ook nog steeds contact met de vrienden met wie ik samen dit traject heb bewandeld.

Toen ik afstudeerde aan de Maricolen was de grote vraag: wat ga ik nu verder studeren? Er zijn zoveel beroepen waarin wetenschap belangrijk is. Het advies van school uit was dat ik beter een opleiding aan de hogeschool zou doen en op dat moment was laborant een knelpuntberoep, dus koos ik hiervoor. 

In het midden van mijn opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie aan de Howest te Brugge, die 3 jaar duurt, begon ik al in te zien dat ik weer vooral de vakken waar biologie in voorkwam, verkoos, en minder geïnteresseerd was in het medische aspect. In het laatste jaar moest ik kiezen of ik als medisch laborant wou afstuderen, of als farmaceutisch en biologisch laborant. Waarschijnlijk is het al duidelijk welke keuze ik heb gemaakt. Ik heb geleerd om dingen af te werken en in deze situatie heb ik dit ook gedaan. Gelukkig maar, want anders had ik de beste ervaring tot nu toe in mijn leven niet meegemaakt, namelijk mijn stage in Pretoria, Zuid-Afrika. Hier heb ik meegewerkt aan een onderzoek naar de voedselveiligheid. Zuid-Afrika kampte in 2018 namelijk met een grote uitbraak van de bacterie Listeria. Diverse voedingsproducten heb ik via microbiologische technieken gescreend om te kijken of deze bacterie of andere voedselpathogenen aanwezig waren. Ik kan het iedereen aanraden om, als je de kans krijgt om op internationale stage te gaan, die met beide handen te grijpen. 

Naast deze zeer boeiende stage was mijn verblijf van vier maanden in Zuid-Afrika een hele ervaring. Mijn Engels is in die periode enorm veel verbeterd, ik heb internationale vrienden voor het leven gemaakt en ik heb zo genoten van de adembenemende natuur en dieren rond me heen. Daarnaast heb ik ook Zuid-Afrikaanse studenten ontmoet die biologie en wildlife studeerden. Hun verhalen waren het laatste zetje dat ervoor gezorgd heeft dat ik nog tijdens mijn verblijf in Zuid-Afrika begon te kijken naar de mogelijkheden om toch mijn droom te verwezenlijken, namelijk om bioloog te worden. 

Zo startte er opnieuw een nieuw hoofdstuk in mijn leven, namelijk aan de universiteit van Antwerpen. Hier volg ik de bachelor Biologie. Ik kan wel van de daken schreeuwen dat ik deze richting heel graag doe. Van de theorie in de aula over de practicums in het labo tot de excursies: ik heb er echt plezier in. Normaal behaal ik dit jaar mijn bachelor en daarna stopt het studeren nog niet. Hierna is mijn plan om nog de twee jaar durende master “Restoration and conservation” bij te studeren. Ik kan al niet wachten om hieraan te beginnen en te zien wat de toekomst me nog zal bieden. 

 

Naam: Lien Gyselynck

Opleidingen gevolgd op Maricolen:

2de en 3de graad Techniek-wetenschappen 

Afgestudeerd in 2015

Studies: Professionele bachelor Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie aan Howest Brugge (diploma) + academische bachelor Biologie aan de universiteit van Antwerpen

Ervaring:

Link: https://liengyselynck.wixsite.com/lieninzuidafrika