Ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen
Dit 7de leerjaar Ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen bereidt jou voor op een tewerkstelling als patroonmaker. Je ontwikkelt verder je artistieke en technische vaardigheden zodat je je tewerkstellingsmogelijkheden aanzienlijk verbreedt. Je ontwerpt collecties en zet die nadien om in productieklare patronen. Je creëert vanuit verschillende invalshoeken voor welbepaalde doelgroepen.
Als je echt geboeid bent door mode en als je creatief en handig bent, dan is Ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen jouw studierichting.
Vooropleiding
Wanneer je het diploma secundair onderwijs hebt behaald in de dubbele finaliteit Mode (de derde graad Mode, het 7de jaar Ontwikkelaar prototypes mode), dan kan je dit 7de jaar van rechtswege volgen. Wanneer je het diploma hebt behaald in een ander studiegebied, dan is er een gunstig advies van de toelatingsklassenraad nodig.
Wat mag je verwachten?
Vakken van de studierichting
Je krijgt wekelijks 22 uur in praktijkvakken in het modeatelier. Deze uren worden aangevuld met 2 uren communicatie & interactie en 2 uren ondernemerschap en 2 weken stage.
In de opleiding Ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen ligt de nadruk op het ontwerpen en productieklaar maken van industriële modelpatronen.
Creatie
In de lessen creatie breng je persoonlijke artistieke kwaliteiten zoals verbeelding, originaliteit en creativiteit tot uiting zonder hierbij de rationaliteit van het ontwerp uit het oog te verliezen. Je zoekt inspiratie in de natuur, kunst en cultuur. Zo ontstaan vormen voor kledij en accessoires. Kleuren en materialen spelen een belangrijke rol. Je verzamelt informatie. Je leert autonoom handelen en beslissingen nemen in verband met je ontwerp.
Patroonontwikkeling
In de lessen modelontwikkeling bouw je patronen op naar het model. Je leert gradatiewaarden berekenen en patronen graderen. Je maakt werkdocumenten en werkschema's op. De patronen lever je productieklaar af met behulp van Gerber, een professioneel computergestuurd tekenprogramma. Van interessante ontwerpen realiseer je ook een prototype.
Communicatie en interactie
Hier bouw je verder aan competenties in het omgaan met , opdrachtgevers, collega’s of leidinggevenden. Vanuit de visie dat men steeds zelfstandig gaat werken, leert men ook verantwoordelijk en respectvol communiceren. Communicatie wordt heel ruim gezien (zowel via tekst, digitaal, visueel...) en wordt dus steeds geïntegreerd met de andere vakonderdelen.
Ondernemerschap
De focus ligt hier op een praktische kijk bij het opstarten van een eigen zaak. Ondernemend denken: van idee naar een concreet ondernemingsplan (bijvoorbeeld: het opstarten van een mini-onderneming, opstart van een pop-up....). In dit specialisatiejaar besteden we extra aandacht aan competenties die nodig zijn voor het organiseren van een (eigen) zaak.
Stage
Tijdens de stage (blokstage van 2 weken) maak je kennis met de bedrijfswereld. Je kiest zelf een stageplaatsen die nauw aansluiten bij de aard van de studierichting. Dit kan een confectiebedrijf of éénmanszaak zijn die zich toespitst op het vervaardigen van de patronen voor kledij, accessoires of interieurartikelen. Tijdens de stages wordt je kennis en ervaring uit de lessen op school verder uitgediept en aangevuld met werkervaring. Ook de sociale omgang met de stagementor (werkgever), de collega’s en de klanten is heel belangrijk.
Toekomst
Als je geslaagd bent, dan behaal je de beroepskwalificatie van ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen.
Met deze praktijkgerichte opleiding kan je onmiddellijk aan de slag als creatieve patroonmaker en modelist-stilist in de sector van de confectie of maatkleding. Schetsen van kledingstukken of accessoires, uittekenen van patronen voor een ontwerp, opvolgen van de realisatie van het eerste model kunnen tot het takenpakket behoren. Na een aantal jaren nuttige ervaring in het werkveld en na het behalen van een getuigschrift van pedagogische bekwaamheid kan je ook als praktijkleraar aan het werk in het onderwijs.
Verder studeren is ook mogelijk voor leerlingen die een OK4 behaalden in het 6de jaar.
VAKKEN | 7de jaar |
VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING | |
Patroonontwikkeling | 17 |
Creatie | 5 |
Communicatie en interactie | 2 |
Ondernemerschap | 2 |
Stage | 2 |
TOTAAL | 28 |