Wellness en schoonheid

Als je belangstelling hebt voor het welbevinden en de gezondheid van mensen en voor de verzorging van het lichaam, als je handig bent en gevoel hebt voor esthetiek, dan is de studierichting Wellness en schoonheid een goede keuze. In deze theoretisch-praktische richting ontwikkel je, naast een ruime algemene vorming, een wetenschappelijk-theoretische basis voor welbevinden, gezondheidsbevordering, psychologie, communicatie, deontologie en anatomie & fysiologie van de mens. Je leert adviezen geven rond schoonheidsbehandelingen en klanten informeren over de effecten van verschillende toepassingen in wellness. Je voert ook zelf schoonheidsbehandelingen uit.

Vooropleiding

De tweede graad D/A-finaliteit Wellness en lifestyle is de aangewezen voorbereiding op deze derde graad. Ook na een andere tweede graad D- of D/A-finaliteit kan je starten in deze studierichting. De voorwaarde is dat je praktische aanleg hebt en een grote interesse voor het vak.

Wat mag je verwachten?

Basisvorming

Je krijgt wekelijks 17 uur algemene vakken.

Vakken van de studierichting

Je ontwikkelt een wetenschappelijk-theoretische basis voor welbevinden, gezondheidsbevordering, ontwikkelingspsychologie, communicatie, deontologie, fysiologie en anatomie. Telkens met een link naar contexten en voorbeelden uit de schoonheidsverzorging of de wellnesssector.

Via communicatieve en commerciële vaardigheden leer je klanten op een persoonlijke en professionele wijze bijstaan.

  • Vanuit de wetenschappelijk-theoretische basis leer je adviezen geven over trends en topics rond welbevinden en schoonheidsverzorging.
  • Je adviseert klanten over wellnessbehandelingen en schoonheidsverzorgingen en informeert over de (vooropgestelde) effecten van verschillende toepassingen in de wellness.
  • Je geeft advies over het gebruik van producten voor een goede naverzorging om het uiterlijk en het welzijn van de klant te behouden of te verbeteren.
  • Samen met je klasgenoten reflecteer je over ethische casussen en thema’s uit de wellness- en schoonheidssector.

Je voert professioneel en met aandacht voor de klant schoonheidsverzorgingen uit op het gelaat, de handen, gezonde voeten en het lichaam. Hierbij is het geven van advies aan de klant over de behandeling, de schoonheidsproducten en het welbevinden een belangrijk aandachtspunt.
 

  • Je selecteert geschikte schoonheidsverzorgingen en oefent op het gelaat, het lichaam, gezonde voeten en handen met behulp van diverse producten, materialen en apparaten.
  • Je leert zorg te dragen voor het comfort en de privacy op basis van actuele trends en de wensen en behoeften van diverse klanten (dames/heren).
  • Je hebt telkens aandacht voor creativiteit, handigheid, orde en hygiënisch werken en je werkt volgens de voorgeschreven veiligheidsvoorschriften.
  • Je bestudeert de benodigdheden, apparaten en grondstoffen voor het uitoefenen van het beroep. Je verwerft inzicht in de structuur van de huid, de spieren, gewrichten en beenderen.

In het zesde jaar doe je ook buiten de school beroepservaring op tijdens de stage in een schoonheidsinstituut en/of parfumerie.

Toekomst

Als je slaagt, behaal je het diploma secundair onderwijs onderwijskwalificatie 4 (OK4). Je kunt je vakkennis verder uitdiepen in de Se-n-se-opleiding Schoonheidsspecialist-adviseur of de Se-n-Se-opleiding Grime. Daarnaast behoort een lerarenopleiding of een andere professionele bacheloropleiding zoals gezondheidszorg, podologie, wellbeing en vitaliteitsmanagement of sociaal-agogisch werk tot de mogelijkheden. Je kan ook aan de slag op de arbeidsmarkt in een schoonheidsinstituut, parfumerie, een praktijk voetverzorging, cosmeticabedrijf of verzorgingsinstelling. Je kunt werken in dienst van een dermatoloog, podoloog of diëtist of je kan je vestigen als schoonheidsspecialist.

VAKKEN

5de jaar

6de jaar

BASISVORMING

 
Aardrijkskunde 2 0
Artistieke vorming 1 0
Economische vorming 0 1
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 0 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Natuurwetenschappen 1 1
Nederlands 3
Wiskunde 2 2

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

   
Wellness & schoonheid  
Anatomie en fysiologie 1 1
Menswetenschappen 2 1
Toegepaste wetenschappen 1 1
Wellness en schoonheid 12 11
Werkplekleren / stage 0 2
   
TOTAAL 33 33