Schoonheidsverzorging

Als je oog hebt voor esthetiek, handig bent en belangstelling hebt voor de verzorging van het lichaam en het welbevinden van mensen, dan is de studierichting  Schoonheidsverzorging een goede keuze. Tijdens de theoretisch onderbouwde praktijklessen komen diverse technieken voor make-up, hand-, gelaats-, lichaams- en voetverzorging aan bod. Daarnaast ontwikkel je ook communicatieve en commerciële vaardigheden om een klant te informeren en te adviseren over stijl, schoonheidsbehandelingen en verzorgingsproducten.

Vooropleiding

De tweede graad A-finaliteit Haar- en schoonheidsverzorging is de aangewezen voorbereiding op deze derde graad. Ook na een andere tweede graad D-, D/A- of A-finaliteit, kan je starten in deze studierichting. De voorwaarde is dat je praktische aanleg hebt en een grote interesse voor het vak.

 

Wat mag je verwachten?

Basisvorming

Je krijgt wekelijks 13 uur algemene vakken. De vakken van de basisvorming reiken kennis en vaardigheden aan die je kan toepassen in de praktijkvakken.

Vakken van de studierichting

De basiscompetenties in de schoonheidsverzorging die in de tweede graad werden aangeleerd zijn de vertrekbasis. In de derde graad worden deze technieken aangevuld (onder meer voetverzorging en lichaamsverzorging), verfijnd en uitgediept door de complexiteit te verhogen of nieuwe materialen en/of apparaten te gebruiken.

  • Je selecteert de geschikte schoonheidsverzorgingen en oefent op het gelaat, het lichaam, gezonde voeten en handen met behulp van diverse producten, materialen en apparaten.
  • Je leert zorg dragen voor het comfort en de privacy op basis van actuele trends en de wensen en behoeften van diverse klanten (dames/heren).
  • Je hebt telkens aandacht voor creativiteit, handigheid, orde en hygiënisch werken en je werkt volgens de voorgeschreven veiligheidsvoorschriften.
  • Je bestudeert de benodigdheden, apparaten en grondstoffen die nodig zijn voor het uitoefenen van het beroep. Je verwerft inzicht in de structuur van de huid, de spieren, gewrichten en beenderen.
  • Je oefent in het evalueren van diverse schoonheidsbehandelingen zodat je ze kan aanpassen aan diverse contexten.
  • Je ontwikkelt communicatieve en commerciële vaardigheden om een klant te informeren en te adviseren over stijl, schoonheidsverzorging en -producten, schoonheidsbehandelingen en wellnesstoepassingen.
  • Je vindt een evenwicht tussen het beantwoorden van de noden van de klant en de commerciële aspecten van het schoonheidssalon.
  • Je maakt kennis met de organisatie, voorraadbeheer en klantenadministratie van een schoonheidsinstituut.

In het zesde jaar doe je ook buiten de school beroepservaring op tijdens de stage in een schoonheidsinstituut.

 

Toekomst

Als je slaagt, behaal je het diploma secundair onderwijs onderwijskwalificatie 3 (OK3). Een logisch vervolg op de derde graad Schoonheidsverzorging is het zevende Se-n-Se Schoonheidsspecialist-adviseur of het zevende Se-n-Se Grime. Daarnaast behoort HBO5 of een educatief graduaat tot de mogelijkheden. Als je liever niet verder studeert, kan je onmiddellijk aan de slag in een schoonheidsinstituut, parfumerie, een praktijk voetverzorging, cosmeticabedrijf of verzorgingsinstelling. Je kunt werken in dienst van een dermatoloog, podoloog of diëtist of je kan je vestigen als schoonheidsspecialist.

VAKKEN

5de jaar

6de jaar

BASISVORMING

 
Artistieke vorming 1 0
Engels 1 1
Frans 2 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Maatschappelijke vorming 1 2
Nederlands 2 2
Wiskunde 2 2

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

   
Vaardigheden schoonheidsverzorging  
Nieuwe technieken VV-HV-GV-LV-make-up 20 9
Salonwerk dames/heren 0 4
Toegepaste wetenschappen 1 1
Werkplekleren / stage 0 7
   
TOTAAL 34 34