Haarverzorging

Droom je ervan de uitstraling van mensen mooier te maken door hen een aangepast kapsel te geven? Wil jij mensen een goed gevoel geven door hen te informeren en te adviseren over hun look? Ben je sociaal, handig en gemotiveerd om kapper te worden? Dan is de studierichting Haarverzorging een goede keuze. Na de opleiding weet je alles over snit, vormgevingstechnieken, kleuren en gelegenheidskapsels. Naast kapseltechnieken ontwikkel je ook communicatieve en commerciële vaardigheden om een klant te informeren en te adviseren over stijl, kapsel en haarverzorgingsproducten. Daarnaast ben je vaardig in handverzorging en make-up voor de klant in het kapsalon.

Vooropleiding

De tweede graad A-finaliteit Haar- en schoonheidsverzorging is de aangewezen voorbereiding op deze derde graad. Ook na een andere tweede graad D-, D/A- of A-finaliteit, kan je starten in deze studierichting. De voorwaarde is dat je praktische aanleg hebt en een grote interesse voor het vak.

Wat mag je verwachten?

Basisvorming

Je krijgt wekelijks 13 uur algemene vakken. De vakken van de basisvorming reiken kennis en vaardigheden aan die je kan toepassen in de praktijkvakken.

Vakken van de studierichting

De basiscompetenties haarverzorging die in de tweede graad werden aangeleerd, zijn de vertrekbasis. In de derde graad worden deze technieken aangevuld, verfijnd en uitgediept door de complexiteit te verhogen, nieuwe materialen te gebruiken of kapsels te ontwerpen en te realiseren.

  • Je ontwerpt en realiseert actuele kapsels en voert haarverzorgingen uit met behulp van diverse producten, materialen en apparaten.

  • Je leert geschikte technieken en verzorgingen selecteren, bestaande looks kopiëren en nieuwe kapsels creëren volgens actuele trends en de wensen en behoeften van diverse klanten (dames, heren en kinderen).

  • Je hebt telkens aandacht voor creativiteit, handigheid, orde en hygiënisch werken en je handelt volgens de voorgeschreven veiligheidsvoorschriften.

  • Je bestudeert de benodigdheden, apparaten en grondstoffen die nodig zijn voor het uitoefenen van het beroep. Je verwerft inzicht in de structuur van haar en huid.

  • Je bent in staat een kapselrealisatie kwalitatief te evalueren zodat je ze kan aanpassen aan diverse contexten.

  • Je ontwikkelt communicatieve en commerciële vaardigheden om een klant te informeren en te adviseren over kapselstijlen, haarverzorgingen en -producten.

  • Je maakt kennis met de organisatie en klantenadministratie van een kapsalon.

  • Je leert de vaardigheden voor handverzorging en make-up voor de klanten in het kapsalon.

In het zesde jaar doe je ook buiten de school beroepservaring op tijdens de stage in een kapsalon.

 

Toekomst

Als je slaagt, behaal je het diploma secundair onderwijs onderwijskwalificatie 3 (OK3). Een logisch vervolg op de derde graad Haarverzorging is het zevende Se-n-Se Kapper-stylist. Daarnaast behoort HBO5 of een educatief graduaat tot de mogelijkheden. Als je liever niet verder studeert, kan je onmiddellijk aan de slag in een kapsalon of je kan je vestigen als kapper.

VAKKEN

5de jaar

6de jaar

BASISVORMING

 
Artistieke vorming 1 0
Engels 1 1
Frans 2 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Maatschappelijke vorming 1 2
Nederlands 2 2
Wiskunde 2 2

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

   
Vaardigheden haarverzorging  
Nieuwe technieken 20 7
Salonwerk dames/heren 0 6
Toegepaste wetenschappen 1 1
Werkplekleren / stage 0 7
   
TOTAAL 34 34