Mode

Mode is een artistieke en theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Wil je je verdiepen in de ontwikkeling van mode creaties, van ontwerp over vormgeving tot uitvoering? Dan is mode jouw richting.

Vooropleiding

Om te kunnen starten in de derde graad Mode moet je geslaagd zijn in een tweede leerjaar van de tweede graad. De logische vooropleiding is de tweede graad Creatie en mode. Ook als je slaagde in een andere tweede graad doorstroom finaliteit of dubbele finaliteit kan je instappen in deze studierichting. Uiteraard ben je dan sterk gemotiveerd. De specifieke vakkennis bijwerken zal noodzakelijk zijn. Leraren helpen je daar graag bij.

 

Wat mag je verwachten?

Basisvorming

In de derde graad krijg je wekelijks 17 uur algemene vakken. Ze bereiden je voor op zowel verder studeren als op de arbeidsmarkt.

Vakken van de studierichting

De verschillende fasen van het creatieproces, vormgeving, assemblage en afwerking worden doorlopen. In functie van de noodzakelijke info voor het technisch dossier wordt de relevante info doorgegeven, gecontroleerd en eventueel bijgestuurd. Het technisch dossier leg je digitaal vast.

Creatie

In de lessen creatie leer je ontwerpen te creëren in functie van een opdracht of vanuit je eigen verbeelding. Dit artistiek proces wordt ondersteund door de kennis van diverse aspecten van kunstbeschouwing en artistieke expressie mogelijkheden. Om tot een authentiek ontwerp te komen, spreek je je creativiteit optimaal aan. Je haalt inspiratie uit de natuur, kostuum- en kunstgeschiedenis en via ICT. Je doorloopt de verschillende fasen van het creatieproces en onderzoekt de mogelijkheden qua materialen, vormgeving en uitvoering van je creatie. Om je werk te presenteren wordt ingezet op sociale en communicatieve vaardigheden en je maakt gebruik van hedendaagse multimediatechnieken. Je leert er ook je keuzes te beargumenteren.

Vormgeving

In de lessen vormgeving teken je vlaktekeningen, patronen, knippatronen en snijplannen. Je past hierbij je 2D/3D-inzichten toe. Je ontwikkelt hierbij een kritische houding. Je volgt de moderne evoluties van de patroonafdeling van het bedrijf. Het ontwerp doorloopt de verschillende fasen van de modelontwikkeling. Constante aandacht voor planning en organisatie is noodzakelijk. Dit opzoek- en studiewerk leidt tot de realisatie van prototypes. 

Modetechnieken

In de lessen modetechnieken ga je diverse methodes, technieken, werkvolgordes en materialen gebruiken om uiteindelijk tot de beste keuzes te komen. Door veel praktische opdrachten leer je open te staan voor nieuwe technieken en verwerf je inzicht in realisaties. Je analyseert ontwerpen, bestudeert de produceerbaarheid en de ergonomie bij het uitvoeren van het werk. Je werkt basismodellen en ontwerpen uit om diverse technieken te onderzoeken en de technische systemen op een verantwoorde manier te hanteren.

 

Toekomst

Als je slaagt, behaal je het diploma secundair onderwijs onderwijskwalificatie 4 (OK4).  Je kan je vakkennis verder uitdiepen in de Se-n-se-opleiding Creatie en patroonontwerpen of het specialisatiejaar Modespecialisatie en trendstudie. Als je gemotiveerd bent, kan je doorstromen naar een aantal studierichtingen van aanverwante studiegebieden in het hoger onderwijs van één cyclus, zoals de professionele bachelor in de mode- of textieltechnologie of de professionele bachelor Onderwijs. Andere overgangen zijn ook mogelijk. Anderzijds biedt de opleiding Mode ook de mogelijkheid om onmiddellijk in het werkveld van de textiel- en designsector te stappen. Je behaalt immers de beroepskwalificaties voor Productievoorbereider kleding, confectie en meubelstoffering.

VAKKEN

5de jaar

23-24

6de jaar

24-25

BASISVORMING

 
Aardrijkskunde 2 0
Economische vorming 0 1
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 0 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Mens en samenleving 1 0
Natuurwetenschappen 1 1
Nederlands 3 3
Wiskunde 2 2

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

   
Creatie 5 5
Modetechnieken 4 4
Vormgeving 7 7
 
TOTAAL 33 33