Persoonsbegeleider

Wanneer je geïnteresseerd en gemotiveerd bent om kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking, kwetsbaarheid en/of kinderen & jongeren in een verontrustende opvoedingssituatie te begeleiden, dan is Persoonsbegeleider jouw studierichting. Via (ortho)(ped)agogische denkkadersvaardigheden, persoonlijke groei en stage leer je professioneel werken binnen een team.  Je wordt voorbereid om individuen en hun netwerk binnen hun leefklimaat te begeleiden en ondersteunen.  Je doet dit steeds met het oog op het bevorderen van de kwaliteit van het leven van de betrokken mensen.   
Je loopt stage in een residentiële voorziening of dagcentrum voor kinderen, jongeren of volwassenen met een beperking, in een organisatie voor bijzondere jeugdzorg, …

Vooropleiding

Wanneer je het diploma secundair onderwijs OK4 hebt behaald, kan je deze opleiding van rechtswege volgen.

Wanneer je het diploma secundair onderwijs OK3 hebt behaald of door omstandigheden je diploma secundair onderwijs niet hebt kunnen behalen, is er een gunstig advies van de toelatingsklassenraad nodig en wordt een intakegesprek voorzien. Een degelijke motivatie en eventuele reeds verworven competenties zijn hierbij doorslaggevend. 

Wat mag je verwachten?

Maatschappij & Werkveld

Je maakt in dit vak kennis met verschillende werksettings. Je verdiept je in de wetgeving voor mensen met een beperking, de integrale jeugdhulp en het algemeen welzijnswerk. Je staat stil bij deontologie en beroepsgeheim. Ook ethiek en zingeving in de zorg krijgen een plaats in dit vak.

Ortho-agogische begeleiding

Je leert hoe je geschikte begeleidingsmomenten voor diverse groepen kunt uitwerken, plannen en voert die uit in praktijk.  Je handelt hierbij economisch en duurzaam. 

Je leert hygiënisch en veilig handelen bij het ondersteunen van ADL-vaardigheden.   Je zoomt in op psychosociale- en gezondheidsvaardigheden en leert persoonsgerichte zorg verlenen op een ergonomische manier.  Je hanteert persoons- en teamgerichte veiligheidstechnieken.  Je verwerft het certificaat van EHBO-hulpverlener.  Hiervoor werken we samen met het opleidingscentrum ZoWe.

Je oefent diverse sociale vaardigheden zoals actief luisteren, assertiviteit, empathie, omgang met feedback en feedforward. Je ontwikkelt beroepsgerichte vaardigheden zoals observeren, interpreteren, reflecteren, … en past die toe in het werkveld.  Je krijgt inzicht in groepsdynamische processen, gesprekstechnieken, conflicthantering, …

Orthopedagogiek

Je verkent verschillende doelgroepen: personen met een verstandelijke,  motorische, sensoriële of meervoudige beperking, personen met ADHD of een autismespectrumstoornis. En personen die begeleid worden binnen de Bijzondere Jeugdzorg.  Daarnaast verdiep je je in enkele orthopedagogische kaders zoals Timmers-Huygens, Heykoop, IMH, buurtvervlechting, …

Professionele houding & Groei

Je verwerft inzicht in jouw referentiekader, je eigen welbevinden en mentale weerbaarheid.  Je leert je persoonlijke groei in handen nemen en bereid gaandeweg je professionele en persoonlijke rugzak verder uit. 

Aan de hand van coaching, zelfreflectie… wordt jouw individuele traject opgevolgd en word je voorbereid op stage. 

Je verwerft eveneens theoretische modellen uit de psychosociale en (ortho)(ped)agogische wetenschappen.  Deze bieden handvatten aan voor het praktisch handelen.  Je verdiept je onder andere in het Quality of Life paradigma, het crisisontwikkelingsmodel, de contextuele benadering, de Nieuwe Autoriteit, het oplossingsgericht werken, … 

Psychologie 

Je bekijkt de ontwikkelingsdomeinen binnen de verschillende levensfasen van de mens en gaat in op ontwikkelingsgebonden problemen. We zoomen in op de sociaal-emotionele ontwikkeling onder meer aan de  hand van het model van Dösen en een aantal veel voorkomende psychische stoornissen.  Je verdiept je in diverse psycho-sociale risico’s. 

Projecten

Kenmerkend voor de projecten zijn de vele praktijkbezoeken, workshops en getuigenissen waardoor je verschillende doelgroepen en methodieken diepgaander leert kennen. 

Stage en werkplekleren

In totaliteit loop je 12 weken stage. De aangeleerde technieken en vaardigheden pas je toe in het werkveld. Het doel is dat je als volwaardig persoonsbegeleider je plaats inneemt in het team. 

Via werkplekleren leer je ook andere doelgroepen kennen en pas je verworven vakoverschrijdende inzichten toe. 

 

Toekomst

Je behaalt de beroepskwalificatie Persoonsbegeleider. Hiermee kan je onmiddellijk aan de slag in voorzieningen van de gehandicaptensector, de bijzondere jeugdzorg en het algemeen welzijnswerk. 

Je kan ook doorstromen naar een studierichting in het hoger onderwijs zowel een graduaats- of bacheloropleiding zoals Orthopedagogiek, Verpleegkunde, Onderwijs, Sociaal-agogisch werk… Dit is echter afhankelijk van je diploma secundair onderwijs.   

VAKKEN

7de jaar

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

Maatschappij & werkveld2
Ortho-agogische begeleiding5
Orthopedagogiek4
Professionele houding & groei3
Psychologie2
Stage12
Totaal28