Zorg en welzijn

Ga je graag met mensen om, jong of oud? Weet je van aanpakken en ben je praktisch ingesteld? Dan is Zorg en welzijn jouw studierichting.
Zorg en welzijn bereidt je voor op de derde graad in de verzorgende of huishoudelijke sector. Je verwerft kennis en vaardigheden op het vlak van huishouding, expressie, communicatie en gezondheid. Je leert zowel zelfstandig als in teamverband werken.

Vooropleiding

Om te kunnen starten in de tweede graad Zorg en welzijn, moet je geslaagd zijn in het tweede leerjaar A of B van de eerste graad.
Als je 15 jaar bent of een regelmatige leerling van het buitengewoon secundair onderwijs, dan kan je starten mits een gunstig advies van de toelatingsklassenraad.
 

Wat mag je verwachten?

Basisvorming

Je krijgt wekelijks 16 uur basisvorming in het derde jaar en 15 uur in het vierde jaar. De vakken van de basisvorming bereiden je voor op een derde graad in de arbeidsmarktgerichte finaliteit.

Het vak Zorg en welzijn

De inhouden van het vak zorg en welzijn worden geïntegreerd aangeboden vanuit vier invalshoeken:

Ik en de samenleving

Je verkent bij alle levensfases de lichamelijke, psychische en socio-emotionele ontwikkeling. Je gaat na hoe je het welbevinden bij jezelf en bij een ander kan verhogen.  Je leert emoties uiten en herkennen, leert observeren, oefent communicatievaardigheden en het correct gebruik van communicatiemiddelen. Dit alles leer je samen inzetten om activiteiten voor verschillende doelgroepen op een gepaste wijze te ondersteunen. 

Gezond en wel

Je leert wat een gezonde leefstijl is, staat stil bij je eigen leefstijl en leert gezondheidsvaardigheden toepassen in je eigen leefwereld of de gezinscontext.  Je maakt kennis met de thema’s gezonde voeding en stofwisseling, normaal uitscheidingspatroon, gezond activiteitenpatroon, gezond slaap -en rustpatroon en normale waarneming en cognitie.  Aspecten van anatomie en fysiologie komen aan bod.

Voeding en zorg

Je leert een eenvoudige, gezonde maaltijd plannen en bereiden, binnen de context van het gezin. Je denkt na over je eigen voedingsgewoonten. Je leert zorg dragen voor linnen, onderhoud van leefruimtes en leert een sfeervolle en gezellige huiselijke omgeving creëren.

Project feel good

Je leert projectmatig en over de vakken heen, activiteiten voor verschillende doelgroepen op een gepaste wijze ondersteunen. Je leert met respect voor de ander en jezelf, milieubewust, veilig, ergonomisch, hygiënisch, economisch en respectvol handelen. Daarnaast pas je binnen de projecten ook het geleerde met betrekking tot observeren en rapporteren toe en reflecteer je over je eigen handelen. 
Je maakt kennis met de verschillende contexten en beroepen binnen de zorg- en huishoudelijke sector. Je leert je eigen studiekeuze motiveren en je denkt na over je eigen mogelijkheden en beperkingen.

Toekomst

Wanneer je slaagt, behaal je het getuigschrift van de tweede graad secundair onderwijs. De tweede graad Zorg en Welzijn bereidt je voor op de richtingen Basiszorg en Ondersteuning (BO) én Assistentie in wonen, zorg en welzijn (WZW) binnen de 3de graad arbeidsmarktgerichte finaliteit. Je kan ook kiezen voor een andere studierichting binnen de arbeidsmarktgerichte finaliteit.

VAKKEN

3de jaar

4de jaar

BASISVORMING

 
Artistieke vorming 10
Engels11
Frans22
Godsdienst22
ICT en mediawijsheid10
Lichamelijke opvoeding22
Maatschappelijke vorming23
Nederlands33
Wiskunde22

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

  
Zorg en welzijn1819
• Ik en de samenleving44
• Voeding en zorg67
• Gezond en wel44
• Project feel good44
  
TOTAAL3434