Haar- en schoonheidsverzorging

Ga je graag om met mensen, ben je handig en droom je ervan om kapper of schoonheidsspecialist te worden, dan kan Haar- en schoonheidsverzorging jouw studierichting zijn. Tijdens de praktijklessen, waarin we theorie en praktijk geïntegreerd aanbieden, leer je de basisvaardigheden van zowel haarverzorging als schoonheidsverzorging. Daarnaast leer je functioneel en respectvol communiceren met mensen uit je persoonlijke omgeving en daarbuiten.

Vooropleiding

Om te kunnen starten in de tweede graad Haar- en schoonheidsverzorging moet je geslaagd zijn in het tweede leerjaar A of B van de eerste graad. Ben je 15 jaar of een regelmatige leerling van het buitengewoon secundair onderwijs, dan kan je starten mits een gunstig advies van de toelatingsklassenraad.
 

Wat mag je verwachten?

Basisvorming

In het derde jaar krijg je wekelijks 16 uur basisvorming, in het vierde jaar 15 uur. De vakken van de basisvorming reiken kennis en vaardigheden aan die je kan toepassen in de praktijkvakken. Ze bereiden je voor op een derde graad in de arbeidsmarktgerichte finaliteit.

Vakken van de studierichting

In de tweede graad Haar- en schoonheidsverzorging ligt de nadruk vooral op creativiteit en handigheid. Uiteraard kunnen aandacht voor orde, hygiënisch, milieubewust, veilig en ergonomisch werken niet ontbreken.
In de lessen haarverzorging leer je basistechnieken die je zowel bij dames en heren kan toepassen zoals snittechnieken, tijdelijke omvormings- en kleurtechnieken, langhaartechnieken en barbierstechnieken.
Tijdens de lessen schoonheidsverzorging verwerf je de basisvaardigheden van de hand- en gelaatsverzorging en van make-up. Je leert de nagelverzorging vlot uitvoeren, het gelaat reinigen en een dag-make-up aanbrengen. Je leert ook massagetechnieken die je zowel op de hand als op het gelaat toepast.
Alle technieken worden hoofdzakelijk uitgevoerd op oefenhoofden of op elkaar. Vanaf het tweede leerjaar van de tweede graad voer je af en toe technieken uit op specifieke modellen.
Zowel tijdens de lessen haarverzorging als schoonheidsverzorging leer je efficiënt en kwaliteitsvol communiceren.
Daarnaast bestudeer je de benodigdheden, apparaten en grondstoffen die nodig zijn voor het uitoefenen van het beroep. Je verwerft inzicht in de structuur van haar en huid en je leert meer over de werking en het effect van haar- en schoonheidsverzorgingsproducten op haar, huid en nagels.

Toekomst

Wanneer je slaagt, behaal je het getuigschrift van de tweede graad secundair onderwijs. De tweede graad Haar- en schoonheidsverzorging bereidt je grondig voor op de derde graad Haarverzorging of Schoonheidsverzorging. Je kan ook kiezen voor een andere studierichting binnen de arbeidsmarktgerichte finaliteit.

VAKKEN

3de jaar

4de jaar

BASISVORMING

 
Artistieke vorming 1 0
Engels 1 1
Frans 2 2
Godsdienst 2 2
ICT en mediawijsheid 1 0
Lichamelijke opvoeding 2 2
Maatschappelijke vorming 2 3
Nederlands 3 3
Wiskunde 2 2

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

   
Haar- en schoonheidsverzorging 18 19
   
TOTAAL 34 34