Modespecialisatie en trendstudie

De opleiding Modespecialisatie en trendstudie wil jouw kennis en vaardigheden voor het realiseren van kledij en accessoires verder uitdiepen. Je bestudeert en realiseert kledij voor verschillende doelgroepen, gesitueerd in de couture tot de confectie en in alle genres. Ondermeer door de intense samenwerking met het arbeidsveld worden de lesinhouden voortdurend up-to-date gehouden. Je ontwikkelt je oplossingsgericht talent als modellenmaker en je vaktechnisch inzicht. Je leert met patroondelen een ontwerp vertalen naar een driedimensionale vorm of een bestaand product aan te passen aan de lichaamsbouw van de klant.
Wanneer je je beroepsgerichte vaardigheden op het gebied van het realiseren van mode verder wil verfijnen, dan is Modespecialisatie en trendstudie jouw studierichting. 

Vooropleiding

De logische vooropleiding is de derde graad bso Moderealisatie en -verkoop. Wanneer je het studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad of het diploma secundair onderwijs in een studierichting van het studiegebied Mode hebt behaald, dan kan je dit specialisatiejaar volgen. Wanneer je het studiegetuigschrift of diploma in een ander studiegebied hebt behaald, dan is er een gunstig advies van de toelatingsklassenraad nodig.

Wat mag je verwachten?

Basisvorming

Je krijgt wekelijks 14 uur algemene vakken. In dit pakket zijn 2 uur plastische opvoeding inbegrepen. In de lessen plastische opvoeding schets, teken en schilder je en geef je driedimensionaal vorm naar de natuur (fauna, flora, menselijke figuur) en naar objecten uit de ons omringende wereld. Deze vorm- en kleurkennis pas je onmiddellijk toe in de modevakken. In de lessen Nederlands ligt de nadruk op functionele communicatie in het kader van een beroepsopdracht. In de lessen Frans en Engels ontwikkel je verder je basiskennis en ligt de focus op zelfredzaamheid.

Vakken van de studierichting

Je krijgt wekelijks 14 uur modevakken. Je loopt bovendien 6 weken stage.

Mode

Je ontwikkelt inzicht in productierijpe patronen en je leert een patronenarchief gebruiken. Vertrekkend van deze productierijpe patronen, realiseer je zelfstandig diverse kledingstukken met aangepaste moeilijkheidsgraad. Daarbij voer je zelfstandig de meest geschikte technieken uit aan de hand van instructiefiches. In dit jaar wordt er vooral oplossingsgericht en zelfstandig gewerkt. Je bestudeert modetrends, kleuren en stijlen. 

Commercieel communiceren

Hier bouw je verder aan competenties in het omgaan met klanten, opdrachtgevers, collega’s of leidinggevenden. Vanuit de visie dat men steeds zelfstandig gaat werken, leert men ook verantwoordelijk en respectvol communiceren. Communicatie wordt heel ruim gezien (zowel via tekst, digitaal, visueel…) en wordt dus steeds geïntegreerd met de andere vakonderdelen. In dit specialisatiejaar besteden we extra aandacht aan competenties die nodig zijn voor het organiseren van een (eigen) zaak.

Ondernemend project

De focus ligt hier op een praktische kijk bij het opstarten van een eigen zaak. Ondernemend denken: van idee naar een concreet ondernemingsplan (bijvoorbeeld: het opstarten van een mini-onderneming, opstart van een pop-up….).

Stages

Tijdens de stages (2 blokstages van 3 weken) maak je kennis met de bedrijfswereld. Je kiest zelf 2 stageplaatsen die nauw aansluiten bij de aard van de studierichting. Dit kan een confectiebedrijf of éénmanszaak zijn die zich toespitst op het vervaardigen van kledij, accessoires of interieurartikelen. Tijdens de stages wordt je kennis en ervaring uit de lessen op school verder uitgediept en aangevuld met werkervaringen. Ook de sociale omgang met de stagementor (werkgever), de collega’s en de klanten is heel belangrijk.

 

Toekomst

Wanneer je slaagt, dan behaal je het diploma secundair onderwijs. Het 7de specialisatiejaar Modespecialisatie en trendstudie biedt kansen op tewerkstelling als modellenmaker, in de industriële retouches, bij een zelfstandige naaister of in een retouchezaak. Je kan aan de slag als medewerker in een modebedrijf, als assistent bij een modeontwerper of kleermaker, als medewerker in een kostuumafdeling van theatergezelschappen, stylingstudio's of productiehuizen, …

Je kan je verder bekwamen in de Se-n-Se opleiding tso Creatie en patroontekenen.  Andere overgangen zijn ook mogelijk.

VAKKEN

7de jaar

BASISVORMING

Engels 2
Frans 2
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Maatschappelijke vorming 2
Nederlands 2
Plastische opvoeding 2

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

 
Mode 10
Commercieel communiceren 2
Ondernemend project 2
Stage 6
 
TOTAAL 34