Biotechnieken

Stel je je ook steeds waarom-vragen bij het zien van wetenschappelijke en technologische toepassingen? Focus je liever op wetenschappen dan op talen? Hou je van de combinatie van theoretische kennis met praktische toepassingen en experiment? Voer je graag zelfstandig een onderzoek uit en beschik je over de nodige motorische vaardigheden en nauwkeurigheid om laboratoriumwerk uit te voeren of STEM-problemen op te lossen? Wil je na de 3de graad verder studeren in een richting waar wetenschappen een belangrijke rol spelen? Of zie je je eerder aan de slag gaan als labotechnisch medewerker of in de chemische, farmaceutische of voedingsindustrie?Dan is Biotechnieken iets voor jou!

Vooropleiding

Om te kunnen starten in de tweede graad Biotechnieken moet je geslaagd zijn in een tweede leerjaar van de eerste graad. Het tweede jaar van de eerste graad, basisoptie moderne talen & wetenschappen, STEM-wetenschappen of STEM-technieken zijn de logische vooropleidingen. Deze studierichting is ook mogelijk voor alle leerlingen met aanleg en interesse voor wetenschap, techniek, ontwerpen en wiskunde (STEM).
 

Wat mag je verwachten?

Basisvorming

In het derde jaar krijg je wekelijks 17 uur basisvorming, in het vierde jaar 18 uur. Ze bereiden je voor op een derde graad in de dubbele finaliteit.

Vakken van de studierichting

Biologie en labo

Biologie focust op de zintuigen, communicatie in het lichaam via hormonen en zenuwen, beweging, gezonde voeding, microbiologie en voortplanting. In het labo biologie verwerf je professionele vaardigheden in microscopie, microbiologische technieken en analyse van voedingsmiddelen.

Chemie en labo

Chemie lijkt abstract, theoretisch en ontastbaar. Niets is minder waar! Chemie is overal rondom ons. Taart bakken, bier brouwen, schoonmaken of elektrisch fietsen? Allemaal dankzij chemie! In de lessen chemie bestudeer je de opbouw van materie, stoffen en stofomzettingen: atomen, moleculen, mengsels, bindingen en chemische reacties. Je vertrekt daarvoor van voorwerpen en materialen uit je eigen leefwereld. Je maakt kennis met de eigenschappen van de verschillende verbindingsklassen. In de labo’s chemie ga je aan de slag als een echte laborant. Allereerst leer je veilig werken in een laboratorium. Na de tweede graad heb je de basisvaardigheden, zoals het werken met een bunsenbrander en het nauwkeurig pipetteren volledig onder de knie. Je kunt ook zelf oplossingen en verdunningen bereiden en berekenen.

Fysica en labo

De lessen fysica behandelen de algemene eigenschappen van materie, krachten, arbeid, energie, vermogen, warmte, druk, gassen en elektriciteit. Je leert informatie structureren en verwerken, werken met (wetenschappelijke) teksten, tabellen en grafieken digitaal opstellen en interpreteren, verbanden zoeken tussen de behandelde leerstof en actualiteit en kritisch nadenken over fysische verschijnselen.

Labo- en productietechnieken

In labo- en productietechnieken is er veel aandacht voor de ontwikkeling van vaardigheden om in een labo te werken en een onderzoek uit te voeren, zowel zelfstandig als in team.  Je leert stoffen analyseren en processen zoals de zuivering van afvalwater ontleden en begrijpen.  Je maakt kennis met de technologie die men gebruikt bij het bereiden en bewaren van voedsel. Hierbij werk je kwaliteitsvol, goed georganiseerd en blijf je steeds oog hebben voor de veiligheid en het milieu.

Computertechnieken

In het vak computerwetenschappen leer je de algemene ICT-vaardigheden zoals werken met Google Spreadsheets of Excel, verschillende soorten bestanden, computationeel denken, maar ook artificiële intelligentie komt uitgebreid aan bod. Daarnaast zal dit vak ondersteuning bieden aan het STEM-project. Zo zet jij de eerste stappen in het programmeren.

Productiesystemen

Hier leer je 'systeemdenken' i.f.v. industriële processen. Je maakt kennis met sensoren, actuatoren en regelaars om uiteindelijk een eenvoudige sturing te ontwikkelen. Je krijgt een inleiding tot meet-en regeltechnieken. Hierdoor krijg je een eerste beeld van hoe machines en productiesystemen opgebouwd zijn in een productieomgeving.

STEM-project

Je wordt ondergedompeld in de wondere wereld van STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics). Je gaat met verschillende leerkrachten STEM-gewijs aan de slag om een maatschappelijk/biotechnologisch/uit de eigen leefwereld ... probleem aan te pakken. Hierbij pas je de leerstof en vaardigheden uit alle specifieke vakken toe, leer je organiseren en rekening houden met de veiligheid en het milieu om een kwalitatief onderzoek uit te voeren. We verkennen ook de wereld buiten de school om uit de praktijk te leren.

 

 

Toekomst

Wanneer je slaagt, dan behaal je het getuigschrift van de tweede graad secundair onderwijs en kan je overgaan naar een derde graad. Na de tweede graad Biotechnieken ben je het best voorbereid om verder te studeren in de derde graad Biotechnologische en chemische technieken. Je kan ook kiezen voor een ander studiegebied.

VAKKEN

3de jaar

4de jaar

BASISVORMING

 
Aardrijkskunde11
Artistieke vorming & mens en samenleving01
Engels22
Frans22
Geschiedenis11
Godsdienst22
Lichamelijke opvoeding22
Nederlands44
Wiskunde33

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

  
Biologie en labo32
Chemie en labo33
Fysica en labo33
Labo- en productietechnieken12
STEM-project43
Computertechnieken20
Productiesystemen02
   
TOTAAL3333