Bijzondere beeldende vorming

Voel je je aangetrokken tot de kunstwereld, wil je er zelf actief aan deelnemen en heb je jouw diploma secundair onderwijs behaald? Dan kan je alle ruimte geven aan je artistieke ambities in dit voorbereidend jaar hoger kunstonderwijs. Onder professionele begeleiding verken je het actuele kunstgebeuren, verwerf je techniek en inzicht in het creatieve proces, met als doel jouw eigen artistieke persoonlijkheid te ontwikkelen.

Vooropleiding

Welke schoolloopbaan je ook achter de rug hebt, je kan dit voorbereidend jaar hoger kunstonderwijs starten van zodra je je diploma hoger secundair onderwijs (OK4-diploma)  hebt behaald. Aanleg voor en interesse in kunst en cultuur zijn absoluut noodzakelijk. Artistieke voorkennis is echter geen noodzaak. Gedurende één schooljaar krijg je immers een intensieve basisopleiding. Ook met een vooropleiding uit het (deeltijds) kunstonderwijs kan je aansluiten om je kennis te verbreden en verdiepen, jouw portfolio uit te bouwen en je klaar te stomen voor de toelatingsproeven van het hoger kunstonderwijs in de beeldende kunst.

Wat mag je verwachten?

Vakken van de studierichting

Je krijgt geen klassieke algemene vakken meer: alles draait rond kunst, waarbij praktisch en theoretisch onderzoek elkaar voeden. Het bijzondere aan deze opleiding is de haast permanente begeleiding bij de ontwikkeling van je artistieke persoonlijkheid. Zoals in elke opleiding in de beeldende kunsten staat het waarnemingstekenen hierbij centraal. In de andere ateliers wordt evenwel aandacht besteed aan zowel twee - als driedimensionale aspecten en aan de studie van de beeldelementen. In het atelier digitale media worden deze inzichten vertaald naar het digitale.

Ateliers

In waarneming wordt de visuele wereld geobserveerd, geanalyseerd en geconcretiseerd in schetsen en tekeningen. Je leert exact observeren, je traint je visuele geheugen en je ontwikkelt een gevoel voor constructie en verhouding. 

In atelier 2D ga je expressief om met de beeldtaal vanuit de waarneming, je fantasie of ervaringen. Je ontwikkelt daarbij een persoonlijke beeldtaal. Alle mogelijke tweedimensionale technieken komen in dit atelier aan bod (tekenen, schilderen, collage, fotograferen, etsen, monotype, lino-en houtsnede, … ). 

Atelier 3D vertrekt vanuit dezelfde denkwijze en persoonlijke ideeën als de lessen 2D. Het driedimensionaal creëren staat centraal. Je onderzoekt en experimenteert met de mogelijkheden van een brede waaier aan ruimtelijke materialen en de bijhorende technieken (beeldhouwen, mouleren, assembleren, lassen, …) Jouw eigen creaties krijgen een extra dimensie door ze in een ruimtelijke context te presenteren. 

In de lessen digitale media experimenteer je met de mogelijkheden van digitale media. Je creëert eigen artistieke projecten met behulp van digitale technieken (foto, fotomanipulatie, geluid, video, …) en onderzoekt de creatieve mogelijkheden binnen de grenzen van de technologie.

Kunstbeschouwing wordt aangeboden als afzonderlijk vak en geïntegreerd in alle andere kunstvakken. De focus ligt op het bewust leren onderzoeken, betekenis geven en waarderen van kunst. Het beschouwen van kunst wordt benaderd vanuit het beeldende, maar ook vanuit een brede blik op kunsten. Je maakt kennis met de kunst- en stijlgeschiedenis en met diverse expressievormen zoals schilder- en beeldhouwkunst, grafische kunst, architectuur, fotografie, film, …  Je bekijkt, beluistert, bespreekt en analyseert deze diverse kunstuitingen uit heden en verleden en leert daarbij je interesse voor kunst te uiten. Het verwerven en toepassen van een correcte vakterminologie vormt daarbij een meerwaarde in functie van het werken in de ateliers. Je verwerft inzicht in diverse vormen van kunst en hebt aandacht voor de kunstactualiteit. Je gebruikt die informatie als inspiratiebron binnen je eigen artistiek proces. Je kijkt en luistert objectief, onbevooroordeeld. Je staat open voor trends en ontwikkelt een onderzoekende houding. Je slaagt erin om artistiek werk in verband te brengen met een kunsthistorisch referentiekader.

De lessen communicatie & interactie leren jou vol vertrouwen deel te nemen aan een toelatingsproef in het Hoger Kunstonderwijs en naar buiten te treden met jouw werk. Je leert hoe je jouw portfolio vorm geeft, kijkers mee krijgt in jouw verhaal en hoe je jouw werk aantrekkelijk presenteert aan het publiek.

 

Toekomst

Na het 7de jaar Bijzondere Beeldende Vorming kan je deelnemen aan de diverse toelatingsproeven in het Hoger Kunstonderwijs of verder studeren in een andere academische of professionele bachelor.

VAKKEN

7de jaar

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

 
Waarneming6
Atelier 2D6
Atelier 3D8
Digitale Media4
Kunstbeschouwing2
Communicatie & Interactie2
 
TOTAAL28