Moderealisatie en textielverzorging

Ben je creatief, handig, modebewust en geboeid door mode en verkoop? In de studierichting Moderealisatie en textielverzorging ga je aan de slag met creatieve opdrachten. Je realiseert en etaleert kledingstukken, interieurartikelen en accessoires. Je zet de eerste stappen voor het uitvoeren van retouches. Je bestudeert actuele trends en ontwikkelt een eigen gevoel voor sfeer en kleur, verschillende stijlen en mode. Communicatieve vaardigheden train je om een gepaste omgang met klanten te ontwikkelen. Je leert actief en probleemoplossend denken en handelen.

Vooropleiding

Om te kunnen starten in de tweede graad Moderealisatie en textielverzorging moet je geslaagd zijn in het tweede leerjaar van de eerste graad.
Ben je 15 jaar of een regelmatige leerling van het buitengewoon secundair onderwijs, dan kan je starten mits een gunstig advies van de toelatingsklassenraad.
 

Wat mag je verwachten?

Basisvorming

In het derde jaar krijg je wekelijks 16 uur basisvorming, in het vierde jaar 15 uur. De vakken van de basisvorming reiken kennis en vaardigheden aan die je kan toepassen in de praktijkvakken. Ze bereiden je voor op een derde graad in de arbeidsmarktgerichte finaliteit.

Vakken van de studierichting

Mode

Mode gaat niet over kledij alleen, het is eerder een totaalconcept waarin kledij slechts één aspect is. Interieurartikelen en accessoires zorgen mee voor een smaakvol geheel. In de lessen mode ga je aan de slag met soepele materialen. Je werkt met stappenplannen en technische fiches om diverse afwerkingstechnieken in te oefenen. Een aantal van deze technieken komt eveneens terug bij het uitvoeren van retouches.


Commerciële presentatie en lifestyle (CPL)

In het vak commerciële presentatie en lifestyle ontwikkel je je gevoel voor lifestyle en esthetiek. Je scherpt je commerciële gerichtheid aan en verdiept je kennis van de mode- en interieursector. Het visueel presenteren van accessoires, kleding en interieurartikelen komt meermaals aan bod in deze lessen. Het modische aspect staat centraal. Daarnaast besteden we ruim aandacht aan taalvaardigheid en ICT.

Toekomst

Wanneer je slaagt, dan behaal je het getuigschrift van de tweede graad secundair onderwijs. De tweede graad Moderealisatie en textielverzorging bereidt je grondig voor op de derde graad Moderealisatie of Textielverzorging binnen de arbeidsgerichte finaliteit.
Een overgang naar een andere arbeidsmarktgerichte finaliteit is niet onmogelijk, maar omwille van de praktijkvakken niet altijd eenvoudig.

VAKKEN

3de jaar

4de jaar

BASISVORMING

 
Artistieke vorming 1 0
Engels 1 1
Frans 2 2
Godsdienst 2 2
ICT en mediawijsheid 1 0
Lichamelijke opvoeding 2 2
Maatschappelijke vorming 2 3
Nederlands 3 3
Wiskunde 2 2

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

   
Moderealisatie en textielverzorging  
Commerciële presentatie en lifestyle 7 7
Mode 11 12
   
TOTAAL 34 34