Schoonheidsverzorging

Ben je geboeid door esthetiek? Ben je handig en geïnteresseerd in de verzorging van het lichaam en het welbevinden van mensen? Dan is Schoonheidsverzorging jouw studierichting. Naast een ruime algemene vorming krijg je een stevige praktische opleiding. De diverse technieken voor make-up, hand-, gelaats-, lichaams- en voetverzorging leer je tijdens de lessen praktijk. De lessen toegepaste chemie, biologie en fysica bieden je een wetenschappelijke basis.

Vooropleiding

Als je het getuigschrift van de tweede graad van het secundair onderwijs aso, kso of tso hebt behaald, dan kan je starten in de derde graad Schoonheidsverzorging. De logische vooropleiding is de tweede graad tso Bio-esthetiek. Als je vanuit een andere vooropleiding wil starten in de derde graad Schoonheidsverzorging, dan is praktische aanleg en een grote interesse voor het vak een noodzaak.
 

Wat mag je verwachten?

Vakken van de studierichting

Schoonheidsverzorging

Het vak schoonheidsverzorging omvat lichaamsverzorging, gelaats- en handverzorging, make-up en voetverzorging. Je leert voor elke klant een behandelingsplan opmaken. Je voert schoonheidsbehandelingen en make-up uit op maat van de klant met de aangepaste producten en apparaten. Hierbij heb je voortdurend aandacht voor hygiëne en ergonomie.

Stage

Tijdens het zesde jaar loop je wekelijks een namiddag stage. Zo kan je de kennis en vaardigheden die je verworven hebt tijdens de lessen toepassen in een reële werkomgeving. Je stageplaats kies je in overleg met je praktijkleraren.

Toegepaste wetenschappen

In dit vak komen lessen aan bod die handelen rond biologie, chemie en fysica. Er komen diverse biologische onderwerpen aan bod zoals de studie van de cel en weefsels, veroudering van de huid, voortplanting, erfelijkheidsleer en evolutie. De fysische inhoud heeft betrekking tot elektriciteit, elektromagnetische straling, water, damp en stoom. Deze onderwerpen worden gelinkt aan situaties die typisch zijn voor de richting. Het chemische onderdeel spitst zich toe op koolstofchemie en cosmetologie.

Vaktheorie

De lessen vaktheorie behandelen de theorie van de hand-, gelaats-, lichaams- en voetverzorging. Dit omvat productenkennis, de studie van de huid en nagels met aandoeningen en het gebruik van apparaten. Je bestudeert spieren en beenderen in functie van de massage. Ook biometrie en plastische chirurgie komen aan bod.

Ondernemend project

Binnen ondernemend project ontwikkel je ondernemerschapscompetenties in functie van groei naar zelfstandig professional of naar werknemer binnen een bedrijf. Je verwerft ondernemende kwaliteiten om je eigen leven op persoonlijk en maatschappelijk vlak vorm te geven. Bij het uitvoeren van klantendiensten en stage ligt de klemtoon op klantgericht en ondernemend handelen.

Toekomst

Wanneer je slaagt, behaal je je diploma secundair onderwijs. Je kunt je vakkennis verder uitdiepen in de Se-n-se opleiding Esthetische lichaamsverzorging. Daarnaast behoort een lerarenopleiding of een andere vorm van hoger onderwijs tot de mogelijkheden. Je kan ook aan de slag in een schoonheidsinstituut, parfumerie, een praktijk voetverzorging, cosmeticabedrijf of verzorgingsinstelling. Je kunt werken in dienst van een dermatoloog, podoloog of diëtist. Je kan je vestigen als schoonheidsspecialiste.

VAKKEN

5de jaar

6de jaar

BASISVORMING

 
Aardrijkskunde 2 0
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 0 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 3 3
Wiskunde 2 2

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

   
Plastische opvoeding 1 1
Schoonheidsverzorging    
• Gelaats- en handverzorging 3 3
• Lichaamsverzorging 3 2
• Make-up 2 1
• Stage 0 3
• Voetverzorging 2 2
Stijlleer 1 1
Toegepaste wetenschappen 4 4
Vaktheorie 3 2
   
TOTAAL 34 34