Moderealisatie en -verkoop

Ben je creatief en modebewust? Droom je ervan om professioneel kledingadvies te geven aan klanten? Wil je een toekomst uitbouwen als medewerker in een modeatelier? Dan is Moderealisatie en -verkoop jouw studierichting. De derde graad Moderealisatie en -verkoop speelt in op de actuele en toenemende vraag naar gespecialiseerde mensen met gevoel voor lifestyle, esthetiek en commerciële gerichtheid. Je realiseert uiteenlopende modeartikelen. Op die manier verwerf je technische vaardigheden met hoge kwaliteit. Door de stages in een modezaak of confectieatelier kom je in contact met de eisen die de arbeidsmarkt stelt aan verschillende beroepen in de modesector.

Vooropleiding

De tweede graad bso Moderealisatie en -presentatie is de aangewezen voorbereiding op deze derde graad. Ook na een andere tweede graad bso, kso of tso en mits voldoende motivatie, kan je starten in deze studierichting. Bijwerking in de vakken van de studierichting is dan wel noodzakelijk. De leraren zullen je hierbij graag helpen.
 

Wat mag je verwachten?

Vakken van de studierichting

Mode

In het vak mode worden de vaardigheden en attitudes die in de 2de graad aan bod kwamen uitgebreid en verfijnd. Er wordt gewerkt in weefsels met een hogere moeilijkheidsgraad. De modellen vereisen een grotere vaardigheid om te realiseren. Je leert op een efficiënte manier werkstukken uitvoeren. Kwaliteit en zelfstandig werken zijn hierbij heel belangrijk. Je gebruikt computerprogramma’s om afwerkingstechnieken op te zoeken en technische fiches te lezen. Er wordt gewerkt volgend de realiteit van een modeatelier. Verantwoordelijkheid voor de eigen taak en werken in team zijn hierbij belangrijk.

Commerciële presentatie en lifestyle

In het vak CPL wordt ingespeeld op de vraag naar mensen met een brede opleiding met gevoel voor lifestyle, esthetiek, commerciële gerichtheid en kennis van de brede waaier aan beroepen in de modesector. Het modische aspect staat centraal en er wordt steeds conceptueel en projectmatig samengewerkt met het vak mode. Communicatieve vaardigheden en het gebruik van beroepsspecifieke ICT software zijn onmisbaar.

Toekomst

Wanneer je slaagt, dan behaal je het studiegetuigschrift van de derde graad bso. Na de derde graad kan je je vakbekwaamheid nog verhogen door verder te studeren in een specialisatiejaar bso Modespecialisatie en trendstudie of bso Mode-verkoop. Na dit specialisatiejaar behaal je het diploma van secundair onderwijs. Daarnaast kan je onmiddellijk de stap zetten naar het beroepsleven: als verkoper of retoucheur in de distributiesector, een uitvoerende functie in de confectiesector,…

VAKKEN

5de jaar

6de jaar

BASISVORMING

 
Engels 2 2
Frans 2 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Maatschappelijke vorming 2 2
Nederlands 2 2
Wiskunde 0 1

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

   
Commerciële presentatie en lifestyle 8 6
Mode 12 10
Stage 2 5
   
TOTAAL 34 34