Haarzorg, iets voor jou?

Als je graag omgaat met mensen, handig bent en gemotiveerd om kapper te worden, dan is Haarzorg jouw studierichting. Na de volledige opleiding kennen snit, brushing, watergolf, permanent, kleuren en langhaartechnieken  geen geheimen meer voor jou. Daarnaast krijg je ook de basis van handverzorging.
In de tweede graad Haarzorg ontwikkel je vier competenties:

  • individueel en als lid van een team personen onthalen en begeleiden
  • de eigen werkplek organiseren en technieken volgens werkmodel uitvoeren binnen een afgesproken tijd
  • het eigen leren in handen nemen
  • leven in verbondenheid met zichzelf, met de anderen en de wereld.

Vooropleiding

Om te kunnen starten in de tweede graad Haarzorg moet je geslaagd zijn in een beroepsvoorbereidend leerjaar of een 2de leerjaar van de eerste graad. Ben je 15 jaar of een regelmatige leerling van het buitengewoon secundair onderwijs, dan kan je starten mits een gunstig advies van de toelatingsklassenraad.

Wat mag je verwachten?

Basisvorming

Je krijgt wekelijks 13 uur algemene vakken. De vakken van de basisvorming reiken kennis en vaardigheden aan die je onmiddellijk kan toepassen in de praktijkvakken.

Vakken van de studierichting

In de tweede graad Haarzorg ligt de nadruk vooral op creativiteit, handigheid, orde en hygiënisch werken met aandacht voor de veiligheidsvoorschriften. Je leert alle technieken voor dames, heren en kinderen zoals snit, watergolf, permanent, kleuren en feestkapsels. Deze handelingen leer je ook omschrijven en verantwoorden. Vanaf het tweede jaar van de tweede graad voer je de technieken uit op modellen. We leren je ook de basistechnieken van make-up en handverzorging. Daarnaast bestudeer je de benodigdheden, apparaten en grondstoffen die nodig zijn voor het uitoefenen van het beroep. Je verwerft inzicht in de structuur van haar en huid. Je leert welke haarsoorten er zijn en wat het verschil ertussen is.

Toekomst

Wanneer je slaagt, dan behaal je het getuigschrift van de tweede graad bso en kan je overgaan naar de derde graad bso. De tweede graad Haarzorg bereidt je grondig voor op de derde graad Haarzorg. Een overgang naar een andere bso-richting is niet onmogelijk, maar omwille van de praktijkvakken niet altijd eenvoudig.

VAKKEN

4de jaar

BASISVORMING

Frans 2
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Maatschappelijke vorming 2
Nederlands 3
Wiskunde 2

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

 
Plastische opvoeding 1
Realisaties haarzorg 19
Toegepaste informatica 1
 
TOTAAL 34