Creatie en mode

Ben je inventief en handig, geboeid door mode en kunst? Werk je graag zelfstandig? In de opleiding Creatie en mode krijg je de kans om je denkend en creatief vermogen te ontplooien in de verschillende vakgebieden van de mode. De ontwikkeling van het denk- en doeproces resulteert in originele creaties (kledingstukken en accessoires) en doelgericht vormgeven. Daarnaast ontwikkel je jouw persoonlijke, maatschappelijke en communicatieve vaardigheden.
 

Vooropleiding

De logische vooropleiding is de tweede graad Creatie en mode. Ook als je slaagde in een andere tweede graad aso, kso of tso kan je instappen in deze studierichting. Uiteraard ben je dan sterk gemotiveerd. Bijwerking in de specifieke vakkennis zal noodzakelijk zijn. Leraars zullen je daar graag bij helpen.
 

Wat mag je verwachten?

Vakken van de studierichting

Creatie

In de lessen creatie vindt de styling van de werkstukken plaats. Je haalt inspiratie uit de natuur, kostuum- en kunstgeschiedenis en via ICT. Om tot een authentiek ontwerp te komen wordt je creativiteit optimaal aangesproken. Je stelt de ontwerpen voor door gebruik te maken van hedendaagse multimediatechnieken.

Kostuum- en kunstgeschiedenis

De lessen kostuum- en kunstgeschiedenis werken ondersteunend bij de lessen creatie. Je ontwikkelt verder je waarnemingsvermogen en visueel geheugen. De kennis, interesse en liefde voor de cultuurrichtingen worden hier bijgebracht.

Vormgeving

In de lessen vormgeving ontwerp je patronen en snijplannen. Je volgt de moderne evoluties van de patroonafdeling van het bedrijf. Het ontwerp zal de verschillende fasen van de modelontwikkeling doorlopen. Het geïntegreerd toepassen van CAD- programma’s (patroontekenen met de computer) is hierbij onmisbaar.

Materiaalonderzoek

De lessen materiaalonderzoek (toegepaste chemie) bieden technisch-theoretische ondersteuning bij de modevakken. Je bestudeert er het ontstaan en de verwerking van nieuwe materialen met veel aandacht voor het milieu.

Marketing en distributie

In de lessen marketing en distributie bestudeer je de verschillende aspecten die bepalend zijn bij de inkoop en distributie in de modesector.

Praktijk

Door vele praktische opdrachten leer je open staan voor nieuwe technieken en leer je inzicht verwerven in realisaties. Je analyseert ontwerpen, bestudeert de produceerbaarheid en de ergonomie bij het uitvoeren van het werk. Een constante aandacht voor planning en organisatie is noodzakelijk. Dit opzoek- en studiewerk leidt tot de realisatie van prototypes. Het technisch dossier leg je vast op de computer.

Sociale en communicatieve vaardigheden

Tijdens de lessen sociale en communicatieve vaardigheden train je vaardigheden zoals: presenteren voor een groep, functioneren in team, instructies geven en ontvangen.

Toekomst

Wanneer je slaagt, dan behaal je je diploma secundair onderwijs. Je kunt je vakkennis verder uitdiepen in de Se-n-se opleiding tso Creatie en patroonontwerpen of het specialisatiejaar bso Modespecialisatie en trendstudie. Wanneer je gemotiveerd bent, dan kun je doorstromen naar een aantal studierichtingen van aanverwante studiegebieden in het hoger onderwijs van één cyclus, zoals de professionele bachelor in de mode- of textieltechnologie of de professionele bachelor Onderwijs. Andere overgangen zijn ook mogelijk.
Anderzijds biedt de opleiding Creatie en mode ook de mogelijkheid om onmiddellijk in het werkveld van de textiel- en designsector te stappen.

VAKKEN

5de jaar

6de jaar

BASISVORMING

 
Aardrijkskunde 2 0
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 0 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Natuurwetenschappen 0 1
Nederlands 3 3
Wiskunde 3 3

VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING

   
Creatie 4 4
Kostuum- en kunstgeschiedenis 1 1
Marketing en distributie 1 1
Materiaalonderzoek 1 1
Praktijk mode 4 4
Sociale en communicatieve vaardigheden 1 1
Vormgeving 6 5
   
TOTAAL 34 34